Μονή Διονυσίου – Αντιάθωνας (Χαράδρα Αεροπόταμου), Άγιον Όρος

Τοποθεσίες Διαδρομής
Αρχή:Μονή Διονυσίου
Τέλος:Αντιάθωνας
Ενδιάμεσα σημεία:Χαράδρα Αεροπόταμου
Στοιχεία Διαδρομής
Συνολική Απόσταση:7.22 km
Μέγιστο Υψόμετρο:1007 m
Ελάχιστο Υψόμετρο:49 m
Συνολική Ανάβαση:229 m
Συνολική Κατάβαση:1170 m
Διάρκεια Διαδρομής:3 ώρες και 15 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας:1
Υπολογισμός Βαθμού Δυσκολίας: https://www.pezoporia.gr
Total distance: 7.22 km
Max elevation: 1007 m
Min elevation: 49 m
Total climbing: 229 m
Total descent: -1170 m
Download file: Athos.M_Dionisiou-Aeropotamou-Antianthonas.gpx
Η διαδρομή βαδίζει μέσα στην χαράδρα του Αεροπόταμου και είναι συνέχεια δασωμένη. Καταλήγει στον αυχένα που περνά ο δρόμος από Αγ. Παύλου προς Προβάτα. Είναι εξαιρετικά όμορφη διαδρομή, από τις ωραιότερες στον Άθωνα.

Βγαίνοντας από το μοναστήρι (DI-AR-1) συνεχίζουμε απέναντι στο καλντερίμι που αμέσως διχάζεται. Το δεξί σκέλος πάει για Μ. Αγ. Παύλου. Εμείς ανηφορίζουμε αριστερά και μετά από 20μ βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από σκάλες που μας ανεβάζουν πάνω από τα τελευταία κτίσματα του μοναστηριού και μπαίνουμε σε μονοπάτι που βαδίζει στα δεξιά της κοιλάδας του Αεροπόταμου σκαλισμένο στην απόκρημνη πλαγιά. Αφού περάσουμε μια πέτρινη πύλη το μονοπάτι είναι στρωμένο με τσιμέντο και κατηφορίζει πολλή ομαλά μέχρι να φτάσει στην βάση της κοιλάδας (DI-AR-2Α). Περνάμε το ρέμα από σιδερένιο γεφυράκι και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δίπλα στην ρεματιά. Μετά από 200μ ο δρόμος περνά το ρέμα και τερματίζει (DI-AR-3Α). Εδώ ανηφορίζουμε πάλι στο μονοπάτι που στα πρώτα μέτρα του έχει πέσει άλλα μετά από λίγο είναι καλό φαρδύ καλντερίμι που ανηφορίζει δεξιά από την ρεματιά και παράλληλα με αυτή, σκαμμένο στα απόκρημνα βράχια. Στην συνέχεια γίνεται πιο ομαλό και φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-4Α). Το μονοπάτι που βαδίζαμε συνεχίζει ευθεία και καταλήγει στο σημείο από όπου κατεβάζουν το νερό στο μοναστήρι.

Εμείς πρέπει να αφήσουμε αυτό το μονοπάτι και να ακολουθήσουμε άλλο δεξιά φραγμένο με ξύλινη πορτούλα για τα μουλάρια. Ανηφορίζουμε τώρα με ζικ-ζακ σε καλό μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε σε μια παλιά πηγή. Τώρα το μονοπάτι συνεχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ άλλα είναι λιγότερο ευδιάκριτο και θέλει αρκετή προσοχή. Περίπου στο τέλος αυτής της ανηφόρας φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-5Α) που μάλλον θα την καταλάβουμε αν κάνουμε την πορεία ανάποδα. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι αριστερά που τώρα κινείται πιο ομαλά τραβερσαριστά, κερδίζοντας που και που ύψος κάνοντας μερικά ζικ-ζακ. Και εδώ το μονοπάτι είναι στενό και καλυμμένο με φύλλα και κλαδιά. Με λίγη προσοχή όμως δεν χάνεται. Η διαδρομή είναι άλλωστε πανέμορφη μέσα σε πυκνό δάσος με τους γκρεμνούς της χαράδρας του Αεροποτάμου να φαίνονται απέναντι. Έχουμε κερδίσει πια αρκετά ύψος και φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-6Α) όπου το μονοπάτι φαίνεται να συνεχίζει ευθεία. Πρέπει να κάνουμε όμως δεξιά και να ανηφορίσουμε.

Τώρα το μονοπάτι τραβερσάρει λίγο ακόμη και αρχίζει να ανηφορίζει πάλι με ζικ-ζακ αρκετά στενό μέχρι να συναντήσει δασικό δρόμο και ταμπέλα με ένδειξη Μ. Διονυσίου (DI-AR-7Α). Τώρα ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά, περνάμε πηγή , πηγαίνουμε δεξιά στην διασταύρωση που θα συναντήσουμε και καταλήγουμε στον αυχένα μεταξύ του Άθωνα και του Αντιάθωνα από όπου περνά και ο φαρδύ χωματόδρομος από Μ. Αγ. Παύλου. (DI-AR-8Α). (2 ώρες, 30 λεπτά)

Εδώ ακολουθούμε τον δρόμο που ανηφορίζει Δ παράλληλα με την κορυφογραμμή στην βάση του Αντιάθωνα και φτάνουμε σε διασταύρωση όπου έρχεται από αριστερά και η διαδρομή από Αγ. Ονούφριο(DI-AR-9).

Ο δρόμος ανηφορίζει λίγο ακόμη μέχρι έναν αυχένα (DI-AR-10) και συνεχίζει για Φιλοθέου, Καρυές. Εδώ στρίβουμε απότομα δεξιά σε χωματόδρομο που καταλήγει λίγα μέτρα κάτω από την βραχώδη κορυφή. Χωρίς μονοπάτι ανηφορίζουμε τα τελευταία μέτρα μέχρι την κορυφή με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (DI-AR-11). (30 λεπτά)

Πηγή: https://www.hellaspath.gr, Καταγραφή Διαδρομής by: Κ. Μαλασιώτης Σωτήρης