Μονή Διονυσίου – Αντιάθωνας (Μέσω κελιού Αγ. Ονούφριου), Agion Oros

Route Places
Start:Μονή Διονυσίου
End:Αντιάθωνας
Waypoints:Κελί Αγ. Ονούφριου
Route Details
Total Distance:6.58 km
Max Elevation:909 m
Min Elevation:39 m
Total Climbing:297 m
Total Descent:1160 m
Duration:3 hours
Difficulty:1
Difficulty Grade Calculation: https://www.pezoporia.gr
Total distance: 6.58 km
Max elevation: 909 m
Min elevation: 39 m
Total climbing: 297 m
Total descent: -1160 m
Download file: Athos.M_Dionisiou-Onoufriou-Antianthonas.gpx
Η διαδρομή κινείται αρχικά σε ξεσκέπαστο καλντερίμι γαντζωμένο σε απότομες πλαγιές μέχρι σχεδόν τα καλύβια του Αγ. Ονούφριου. Στην συνέχεια βαδίζει μέσα σε κοιλάδα μέχρι να συναντήσει δασικό δρόμο που μας βγάζει στην κεντρική κορυφογραμμή. Είναι εξαιρετικά όμορφη διαδρομή, άλλα δεν περπατιέται πια με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσκολίες στον προσανατολισμό.

Μόλις βγούμε από το μοναστήρι στρίβουμε αριστερά στο καλντερίμι που κατηφορίζει προς το λιμάνι άλλα στην συνέχεια δεν στρίβουμε αριστερά για το λιμάνι άλλα συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να βγούμε στην βάση της κοιλάδας σε χωματόδρομο. Τώρα βαδίζουμε 100μ στον δρόμο και στην συνέχεια φαίνεται καθαρά στην αριστερή πλαγιά το καλντερίμι. Μπαίνουμε λοιπόν στο καλντερίμι (DI-ON-2Β) που ανηφορίζει με ατέλειωτα ζικ-ζακ και κερδίζει γρήγορα ύψος. Και αυτό το καλντερίμι δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται συχνά καθώς στενεύει από βλάστηση χωρίς όμως να έχει πρόβλημα. Η θεά προς όλες τις κατευθύνσεις εκπληκτική. Αφού κατορθώσει να κερδίσει αρκετό ύψος αρχίζει να τραβερσάρει χωρίς όμως να σταματήσει να ανηφορίζει μέχρι να φτάσει σε έναν πρώτο ώμο και λίγο πιο κάτω σε δεύτερο ώμο (ξύλινοι σταυροί). Τώρα στρίβει απότομα δεξιά και το τοπίο αλλάζει αμέσως καθώς φαίνεται μπροστά μας μια ομαλή δασωμένη κοιλάδα με τα καλύβια του Αγ. Ονούφριου στην βάση της. Μετά από 20μ φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-ON-3Β) όπου το αριστερό σκέλος κατηφορίζει προς τα κελιά (DI-ON-4Β). Αξίζει τον κόπο αυτή η παράκαμψη, αν και τα κελιά φαίνονται εγκατειλημμένα.

Για τον Αντιάθωνα πάμε δεξιά και σύντομα μπαίνουμε σε δάσος από καστανιές. Εδώ το μονοπάτι είναι λίγο δυσδιάκριτο άλλα δεν χάνεται. Πλησιάζουμε τελικά προς την ρεματιά και φτάνουμε σε διασταύρωση που είναι εύκολο να μπερδευτούμε (DI-ON-5Β). Το δεξί μονοπάτι ανηφορίζει και μετά από λίγο μοιάζει με αυλάκι και αρχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ μέχρι να βγει στην ράχη δεξιά. Αυτό το παλιό μονοπάτι έχει πια μισο-κλείσει. Έτσι κατηφορίζουμε αριστερά και φτάνουμε στην ρεματιά (DI-ON-6Β) περνάμε στην απέναντι όχθη και ανηφορίζουμε αριστερά σε καθαρό μονοπάτι. Στην συνέχεια όμως το μονοπάτι κάνει μια δεξιά στροφή και γίνεται αρκετά δυσδιάκριτο. Κινείται ανάμεσα σε παλιές αναβαθμίδες κάνοντας ζικ-ζακ άλλα έχοντας μια γενική κατεύθυνση παράλληλη με το ρέμα δεξιά. Πιο πάνω το μονοπάτι περνά μια μικρότερη ρεματιά και ξεκαθαρίζει για λίγο άλλα μετά πάλι είναι δυσδιάκριτο καλυμμένο με παχύ στρώμα από φύλλα. Σε ορισμένα σημεία χάνεται τελείως και θέλει αρκετή φαντασία. Τελικά ξεκαθαρίζει αρκετά, κάνει 3-4 μεγάλα ζικ-ζακ και στην συνέχεια αρχίζει να τραβερσάρει. Φτάνουμε σε σημείο όπου 10μ ψηλότερα από το μονοπάτι φαίνεται εκκλησάκι και δασικός δρόμος (DI-ON-7Β).

Σε αυτό το σημείο κατηφορίζουμε προς την ρεματιά περνάμε στην απέναντι όχθη και συνεχίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι που καταλήγει σε δρόμο πάνω στην απέναντι ράχη (DI-ON-8Β). Ακολουθούμε τώρα αυτόν τον δρόμο ΒΑ. Μετά από 100μ διακρίνεται δεξιά στενό μονοπάτι που ανηφορίζει πάνω στην ράχη και καταλήγει σε εκκλησάκι πάνω σε βράχο με εξαιρετική θέα μέχρι και την μονή Διονυσίου (DI-ON-9Β). Συνεχίζουμε στον δρόμο, πηγαίνοντας δεξιά στην διασταύρωση που θα συναντήσουμε και καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο κάτω από τον Αντιάθωνα όπου έρχεται και η διαδρομή από τον Αεροπόταμο. (2 ώρες, 30 λεπτά).

Ο δρόμος ανηφορίζει λίγο ακόμη μέχρι έναν αυχένα (DI-AR-10) και συνεχίζει για Φιλοθέου, Καρυές. Εδώ στρίβουμε απότομα δεξιά σε χωματόδρομο που καταλήγει λίγα μέτρα κάτω από την βραχώδη κορυφή. Χωρίς μονοπάτι ανηφορίζουμε τα τελευταία μέτρα μέχρι την κορυφή με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (DI-AR-11). (30 λεπτά)

Πηγή: https://www.hellaspath.gr, Καταγραφή Διαδρομής by: Κ. Μαλασιώτης Σωτήρης