Ορθόδοξες Πανηγύρεις στην Ελλάδα

Υπάρχει ένας ρυθμός στις ζωές εκείνων που ζουν την ορθόδοξη πίστη: ένα ρυθμός φυσικός και ρυθμικός όπως η αναπνοή η ίδια, η οποία εμβαθύνει την κατανόησή μας για τον Θεό και τη ζωή μας ως μέλη του Σώματος του Χριστού.
Παραδοσιακά, από την περιοχή όπου ξεκίνησε ο Χριστιανισμός και από όπου εξαπλώθηκε, οι ζωές των ανθρώπων ήταν εξαρτημένες από τον κύκλο της γεωργίας. Καθώς η πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου όριζε το νέο γεωργικό έτος, σκόπιμα καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή να σηματοδοτεί και την έναρξη του Ορθόδοξου έτους.
Η Χριστιανική παράδοση τιμά με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα όλες τις μεγάλες γιορτές του Εκκλησιαστικού ημερολογίου με συλλογικά έθιμα τα οποία φέρνουν κοντά και ενώνουν πιστούς που συρρέουν από όλες τις γωνιές του κόσμου για τον πλούτο της πίστης μας.
Συμμετέχοντας σε μία τέτοια γιορτή, νιώθουμε τον παλμό μιας καλά φυλαγμένης θρησκευτικής κοινότητας που δοξάζει τον Χριστιανισμό με μεγάλα προσκυνήματα όπως αυτό της Παναγίας της Τήνου, με περιφορές εικόνων όπως είθισται να γίνεται στην Παναγία Σουμελά της Ημαθίας ή ακόμα και με ποικίλες εύθυμες εκδηλώσεις όπως συμβαίνει στο δημοφιλές Πάσχα της Κέρκυρας.
Orthodox Feasts in Greece
Παναγία Σουμελά – Ημαθία, Καστανιά

Παναγία Σουμελά – Ημαθία, Καστανιά

Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συρρέουν κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Παναγία Σουμελά, την ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά.

Λεπτομέρειες

Παναγία Ευαγγελίστρια – Κυκλάδες, Τήνος

Παναγία Ευαγγελίστρια – Κυκλάδες, Τήνος

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι ίσως το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα του Ελληνισμού. Το νησί συνδέεται ολοκληρωτικά με την Παναγία και χιλιάδες πιστοί συρρέουν στο νησί κάθε χρόνο.

Λεπτομέρειες

Πάσχα στην Κέρκυρα – Ιόνιο, Κέρκυρα

Πάσχα στην Κέρκυρα – Ιόνιο, Κέρκυρα

Ο εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια μοναδική εμπειρία και είναι εντελώς διαφορετικό από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τους επισκέπτες του νησιού που το ζουν για πρώτη φορά.

Λεπτομέρειες

Νύχτα των Μπαλονιών – Πελοπόννησος, Λεωνίδιο

Νύχτα των Μπαλονιών – Πελοπόννησος, Λεωνίδιο

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα στο Λεωνίδιο η ευλάβεια και ο ενθουσιασμός πάνε χέρι-χέρι, χάρη στο εντυπωσιακό έθιμο των μπαλονιών που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα.

Λεπτομέρειες

Λιτανεία Αγίου Γερασίμου – Κεφαλονιά, Ομαλά

Λιτανεία Αγίου Γερασίμου – Κεφαλονιά, Ομαλά

Μια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται την ημέρα εορτής του Αγίου Γερασίμου η οποία ακολουθείται από μια λιτανεία στην οποία συμμετέχουν κληρικοί, μοναχές, μοναχοί, επίσημοι και χιλιάδες Χριστιανοί.

Λεπτομέρειες

Πασχαλινός Ρουκετοπόλεμος – Χίος, Βροντάδος

Πασχαλινός Ρουκετοπόλεμος – Χίος, Βροντάδος

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένας «πόλεμος» μεταξύ δύο κοινοτήτων του Βροντάδου, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Η εκδήλωση λέγεται ότι έχει αρχίσει κάποια στιγμή στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ως προς το πότε και πώς αυτό συνέβη.

Λεπτομέρειες