Νύχτα των Μπαλονιών – Πελοπόννησος, Λεωνίδιο

Κατά τη διάρκεια του Πάσχα στο Λεωνίδιο η ευλάβεια και ο ενθουσιασμός πάνε χέρι-χέρι, χάρη στο εντυπωσιακό έθιμο των μπαλονιών που διαρκεί περισσότερο από έναν αιώνα. Αν και η προέλευσή του είναι άγνωστη, πιστεύεται ότι το έθιμο είναι μια αναβίωση ενός αντίστοιχου που οι ναυτικοί της περιοχής είχαν δει πραγματοποιείται σε κάποια ασιατική χώρα.
Όλα εξαρτώνται από από τον ανταγωνισμό μεταξύ των πέντε κοινοτήτων του χωριού. Για έξι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα, μετά την βραδινή λειτουργία κάθε Παρασκευής, τα παιδιά συγκεντρώνουν χρήματα για να φτιάξουν όσα μπαλόνια είναι δυνατόν. Υπολογίζεται ότι κάθε βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 500-600 μπαλόνια γεμίζουν τον ουρανό με το σπινθηροβόλο φωτισμό τους, και είναι περίπου ένα μπαλόνι ανά κατοικία.
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, οι ντόπιοι και οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού και περιμένουν με ανυπομονησία τη μεγάλη στιγμή. Είναι μεσάνυχτα και όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη” οι άνδρες του χωριού ανάβουν τα ποτισμένα πετρέλαιο κομμάτια υφάσματος στο κάτω μέρος κάθε μπαλονιού. Εν μέσω πυροτεχνημάτων στον ουρανό, τα μπαλόνια απογειώνονται για μία χαλαρή πτήση, 30-40 λεπτών. Η παράδοση λέει ότι, δεν έχει σημασία ποιες είναι οι καιρικές συνθήκες, η ηρεμία αναλαμβάνει και μόνο ήπια δυτικά φυσάει ο άνεμος, ισχυρά τόσο όσο για να επιτρέψει τα μπαλόνια να φθάσουν τα αστέρια.
Night of the Balloons - Peloponnese, Leonidio
Τοποθεσία Λεωνίδιυ

Θα θέλατε να συμμετάσχετε;

View Results

Loading ... Loading ...
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

  Όνομα (required)

  Email (required)

  Πότε θα θέλατε να συμμετάσχετε;
  ΦέτοςΕπόμενο έτος

  Πόσα άτομα;

  Από που θα έρθετε;