Πασχαλινός Ρουκετοπόλεμος – Χίος, Βροντάδος

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένας «πόλεμος» μεταξύ δύο κοινοτήτων του Βροντάδου, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Η εκδήλωση λέγεται ότι έχει αρχίσει κάποια στιγμή στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας του νησιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ως προς το πότε και πώς αυτό συνέβη. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι τα παιδιά από τις δύο ενορίες συνήθιζαν να παίζουν «πόλεμο» με πέτρες.
Σε κάποιο σημείο, οι ενήλικες μπήκαν στο παιχνίδι των παιδιών, και όταν έρχονταν το Πάσχα συνήθιζαν να πετούν μικρογραφίες κανονιών για να το γιορτάσουν, τις οποίες έφερναν σπίτι από τους ναυτικούς του Βροντάδο. Θα έστηναν τις μικρογραφίες κανονιών στις αυλές τους και θα τις πετούσαν στην Εκκλησία του αντιπάλου. Το θέμα ήταν να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο το Πάσχα το βράδυ.
Αυτό συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια. Το 1889 οι πρώτες ρουκέτες εμφανίστηκαν. Αρχικά ένας ειδικός στα πυροτεχνήματα τις έφτιαχνε με βάση την ιταλική μεθοδολογία. Από το 1900 οι κάτοικοι των κοινοτήτων άρχισαν να συμμετέχουν και να κάνουν τους δικούς τους πυραύλους. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής η παράδοση σχεδόν έφτασε στο τέλος της. Σταμάτησε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και άρχισε πάλι το 1970. Στη δεκαετία του 1950, οι αντίπαλοι άρχισαν να πυροβολούν ρουκέτες από τα γύρω χωράφια με στόχο την απέναντι εκκλησία, το οποίο είναι ό,τι συμβαίνει και σήμερα.
Easter Rocket War - Chios, Vrontados
Τοποθεσία Ρουκετοπόλεμου

Θα θέλατε να συμμετάσχετε;

View Results

Loading ... Loading ...
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντο

  Όνομα (required)

  Email (required)

  Πότε θα θέλατε να συμμετάσχετε;
  ΦέτοςΕπόμενο έτος

  Πόσα άτομα;

  Από που θα έρθετε;