Πάσχα στα Μετέωρα

Οι άγιες μέρες του Πάσχα αποκτούν στα Μετέωρα μια άλλη διάσταση. Εδώ οι πιστοί ζουν το αληθινό νόημα των ημερών∙ το δέος και την έκσταση∙ την ταπεινότητα και την κάθαρση∙ μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική.
Οι λειτουργίες στις Μονές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και τελειώνουν γύρω στις 9:30 το βράδυ. Μοναδική εμπειρία την Μεγάλη Πέμπτη είναι η ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά. τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα, μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι στολίζονται διακριτικά και χωρίς το σύνηθες κουβούκλιο. Οι αγιογραφίες μοιάζουν να ζωντανεύουν κάτω από το χλωμό φως των κεριών. Άρωμα από λιβάνι και πασχαλιά γεμίζει την ατμόσφαιρα. Η κατάνυξη και η ευλάβεια είναι διάχυτη σ’ ολόκληρο το εκκλησίασμα. Τα κεφάλια γέρνουν ταπεινά ενώ οι ψυχές ανυψώνονται σε μια κατακόρυφη πορεία προς τον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης η λειτουργία αρχίζει στις 9. Τα μεσάνυχτα, αφού ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», οι πόρτες ανοίγουν για όσους θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.
Ανήμερα το Πάσχα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν γιορτάζονται στην Καλαμπάκα τα «πασχαλόγιορτα», όπου η λαϊκή παράδοση παίρνει τη σκυτάλη. Οι αυλές μοσχομυρίζουν από τον οβελία που ψήνεται στα κλήματα. Οι πασπαλιάρες (πίτες από καλαμποκάλευρο ψημένες στη γάστρα) και το μπασιορντί (χοιρινό διατηρημένο στο λίπος του) είναι τα πασχαλινά εδέσματα που συνοδεύουν την οινοποσία, το γλέντι και το χορό.

Πάσχα στα Μετέωρα (2m video)

Πάσχα στα Μετέωρα

Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμπάκα

Πάσχα στα Μετέωρα, Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμπάκα

Τοποθεσία Μετέωρα

Θα θέλατε να συμμετάσχετε;

View Results

Loading ... Loading ...
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Όνομα (required)

Email (required)

Πότε θα θέλατε να συμμετάσχετε;
ΦέτοςΕπόμενο έτος

Πόσα άτομα;

Από που θα έρθετε;