Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου Θαλάσσια Περιήγηση


Θαλάσσια Περιήγηση σε μία από τις πιο αξιόλογες θρησκευτικές διαδρομές στην Ελλάδα

Μία από τις πιο αξιόλογες θρησκευτικές διαδρομές στην Ελλάδα είναι «Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ο Απόστολος Παύλος διέδωσε το χριστιανισμό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και για το λόγο αυτό ονομάστηκε «Απόστολος των Εθνών». Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα, ο Παύλος κήρυττε το Ευαγγέλιο και δίδασκε το έργο του Ιησού. Η διαδρομή που ακολούθησε έχει τέτοια ομορφιά που μπορεί να αγγίξει όχι μόνο τους πιστούς αλλά και όλους όσους αγαπούν την ιστορία.

Με την επίσκεψη στα μέρη όπου ο ο Απόστολος πέρασε, θα βρείτε έναν ιδανικό συνδυασμό προσκυνήματος και περιήγησης σε μερικά από τα πιο μαγευτικά μέρη στην Ελλάδα. Το Sail la Vie έχει σχεδιάσει μια ειδική Θαλάσσια Περιήγηση στα χνάρια του Αποστόλου Παύλου σε ένα πολυτελές Motor Sailer ή σε ένα από τα βραβευμένα μικρά ταχύπλοα σκάφη.

Θεσσαλονίκη

Όταν έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ήταν το φθινόπωρο του 49. Οι Απόστολοι Παύλος και Σίλας βρήκαν την πόλη τελείως διαφορετική από ό, τι είχαν δει μέχρι τώρα. Ήταν μια πόλη απαλλαγμένη από ρωμαϊκή κατοχή από το 168 π.Χ. Υπήρχε επίσης μια συναγωγή, κοντά στο λιμάνι, όπως μας πληροφορούν οι Πράξεις. Ο Απόστολος Παύλος πήγε εκεί για τρία Σάββατα. Όπως ενημερωθήκαμε, συζήτησε με τους συνοδούς και τους ερμήνευσε αποσπάσματα από την Αγία Γραφή, που αναφέρουν ότι ο Ιησούς έπρεπε να σταυρωθεί και να αναστηθεί από τους νεκρούς. Μερικοί άνθρωποι πίστεψαν και έγιναν μαθητές του Παύλου και του Σίλα. Πολλοί από τους νεόφυτους Έλληνες πίστεψαν καθώς και αρκετές γυναίκες που ξεχώρισαν στην κοινωνία της πόλης. Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσοι ήταν οι πρώτοι Χριστιανοί, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η εκκλησία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Hagia Sophia Thessaloniki

Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες στην πόλη που στέκεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο δεύτερο ιεραποστολικό ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε αυτόν τον τόπο και συμφώνησε με τους Εβραίους επικεφαλής της συναγωγής της πόλης για την κατασκευή της πρώτης χριστιανικής εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Μερικά από τα πρωτότυπα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας έχουν επιζήσει την πολυτάραχη ιστορία.

Βέροια

Το σημείο στη Βέροια, όπου λέγεται ότι ο Παύλος στάθηκε και κήρυξε, το λεγόμενο «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» είναι πλέον ένα επιβλητικό μνημείο. Από το 1995, μια σειρά από θρησκευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν συσταθεί με την επωνυμία “Παύλεια”, που κορυφώνονται κάθε φορά με επιστημονικό συνέδριο.

Veria

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ είναι το πιο διάσημο συγκρότημα μοναστηριών στην Ελλάδα. Ο Άθως έχει 20 Ορθόδοξα μοναστήρια. Κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο Άγιον Όρος για να επισκεφθούν τα μοναδικά μοναστήρια. Επίσης, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι άνδρες, και είτε μοναχοί ή εργαζόμενοι.

Καβάλα

Όταν ο Απόστολος Παύλος ονειρευότηκε έναν ψηλό εντυπωσιακό μακεδονικό άνδρα που στάθηκε μπροστά του και του ζήτησε να «έρθει και να προσευχηθεί στη Μακεδονία” αποφάσισε να θέσει πανιά για τη Νεάπολη. Το χειμώνα του έτους 49, ο Απόστολος Παύλος αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική ενδοχώρα, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος κοντά στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα). Αυτό το μνημείο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παύλο, και βρίσκεται στην περιοχή που ήταν το αρχαίο λιμάνι από το οποίο έφτασε στην Καβάλα. Είναι ένα όμορφο μωσαϊκό με μεγάλες λεπτομέρειες, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Philippi

Φίλιπποι

Από την Νεάπολη ο Παύλος ακολούθησε την οδό Εγνατία και έφτασε στους Φιλίππους. Στους Φιλίππους ο Παύλος και ο Σίλας κατηγορήθηκαν ότι προκαλούν ανωμαλίες στην πόλη και για το γεγονός ότι έχουν ασυνήθιστες συνήθειες. Οι δύο άνδρες δέχθηκαν ραβδισμό και φυλακίστηκαν, αλλά ένας μεγάλος σεισμός εξάπλωσε πανικό στην πόλη. Οι πόρτες της φυλακής άνοιξαν και ελευθερώθηκαν οι Απόστολοι. Ο Παύλος επέστρεψε στους Φιλίππους τρεις φορές (τον Απρίλιο του 57, την άνοιξη του 63 και το χειμώνα του 64) και υποστήριξε την πόλη ακόμα και οικονομικά. Πιθανώς ο μεγαλύτερος λόγος για τους ανθρώπους που έρχονται στους Φιλίππους είναι να γνωρίσουν και να περπατήσουν μέσα από τα ερείπια της πόλης που είχε την απαίτηση να είναι η πρώτη Χριστιανική συναγωγή στην Ευρώπη.

Οι Φίλιπποι είναι ένας σ σημαντικός προορισμός για τους ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα για προσκυνηματικές περιηγήσεις. Στους Φιλίππους ο Παύλος και ο Σίλας κατηγορήθηκαν ότι προκαλούν ανωμαλίες στην πόλη και για το ότι έχουν ασυνήθιστες συνήθειες. Οι δύο άνδρες φυλακίστηκαν αλλά ένας μεγάλος σεισμός άνοιξε τις πόρτες της φυλακής και ελευθέρωσε το Αποστόλους. Ο Παύλος επέστρεψε στους Φιλίππους τρεις φορές ακόμα και υποστήριξε την πόλη και οικονομικά.

Σαμοθράκη

Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού, όταν ο Απόστολος Παύλος πέρασε από την Σαμοθράκη αποβιβάστηκε στο λιμάνι της αρχαίας πόλης, η οποία σήμερα ονομάζεται Παλιάπολη (Παλιά Πόλη). Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική εκκλησία κτίστηκε στον τόπο αυτόν. Για την κατασκευή του οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν κομμάτια από αρχιτεκτονικά μέρη αρχαίων οικοδομημάτων.

Λέσβος

Το Μονή του Αγίου Ραφαήλ χτίστηκε το 1963 πάνω στα ερείπια προηγούμενων μοναστηριών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θέρμη, στον λόφο “Καρυές”. Στο μοναστήρι διατηρούνται οι κάρες των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που βασανίστηκαν στα χέρια των Τούρκων και τα οστά τους βρέθηκαν από τους πιστούς, μετά από οράματα. Η Μονή του Αγίου Ραφαήλ έχει γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα πνευματικό κύτταρο για χιλιάδες προσκυνητές, ζητώντας θαυματουργές θεραπείες. Σήμερα, αυτό το λαμπρό μοναστικό συγκρότημα αποτελείται από: τον κυρίως ναό, τον καθεδρικό ναό της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Αγίου Ραφαήλ, δύο πτέρυγες κελιών, 30 κελιά με βοηθητικούς χώρους, μια μεγάλη αίθουσα, δύο ξενώνες και γκαλερί οι οποίες παρουσιάζουν έργα Ελλήνων ζωγράφων.

Σάμος

Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται στο ανατολικό-κεντρικό τμήμα της Σάμου. Χτίστηκε το 1582 και είναι μια από τις παλαιότερες θρησκευτικές κατασκευές του νησιού. Μια μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ένα στρογγυλό θόλο είναι η κύρια εκκλησία. Η Βόρεια πτέρυγα είναι αφιερωμένη στην πηγή της Ζωής, η μεσαία στον Τίμιο Σταυρό και η νότια πτέρυγα στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Στην εκκλησία υπάρχει ένα εξαιρετικό τέμπλο, ένας πανέμορφος άμβωνας και ένας όμορφος θρόνος επισκόπου. Την 14η Σεπτέμβρη είναι η γιορτή της Μονής και κάθε κάτοικος της Σάμου είναι ευπρόσδεκτος.

Τήνος

Η Ευαγγελίστρια είναι γνωστή και ως Παναγία Μεγαλόχαρη, που σημαίνει Παναγία με όλες τις χάρες. Η εκκλησία βρίσκεται σε ένα λόφο πάνω από τη Χώρα της Τήνου. Πολλοί επισκέπτες καλύπτουν την απόσταση από την εκκλησία στα γόνατά τους ως μια υπόσχεση στην Παναγία. Το μονοπάτι είναι πολύ ανώμαλο, οπότε υπάρχει ένα χαλί από το λιμάνι έως την είσοδο της εκκλησίας για όσους θέλουν να περπατήσουν τη διαδρομή στα γόνατα. Προσκυνητές άφηναν τις προσφορές τους σε αυτή την εικόνα που αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα τις επιθυμίες τους, συνήθως για την καλή υγεία.

Saint Pelagia Monastery, Tinos

Μονή Αγίας Πελαγίας

Η Αγία Πελαγία της Τήνου, μία Ελληνίδα Μοναχή Αγία, αυτή που έχει βοηθήσει- μέσω των οραμάτων της- την ανακάλυψη της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Τήνου. Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πιο ιερές εικόνες της Παναγίας, σε όλη την Ελλάδα και, ίσως το πιο διάσημο προσκύνημα που είναι αφιερωμένο στη χάρη της, κάθε χρόνο στη γιορτή της Κοιμήσεως της τον Αύγουστο, 15.

Αθήνα

Ο Παύλος πήγε στην Αθήνα με πλοίο και αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Φαλήρου ανάμεσα στις εκβολές του Κηφισού και το μικρό ναό του Αγίου Γεωργίου. Από εκεί ξεκίνησε το δρόμο για την Αθήνα προκειμένου να φτάσει στον Άρειο Πάγο, όπου μίλησε στους Αθηναίους. Του κήρυγμα για το θάνατο του Ιησού στο σταυρό και την ανάσταση του εντυπωσίασε ορισμένους επικούρειους και στωικούς φιλοσόφους, που τον χαρακτήριζαν ως “σπερμολόγο”. Ο Ναός του Αποστόλου Παύλου θεμελιώθηκε το 1887 πολύ κοντά στην καρδιά της Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα, η Βασίλισσα Όλγα έθεσε τις βάσεις για την κατασκευή ενός νέου και μεγαλύτερου ναού. Το Μουσείο της ΑκρόποληςΤο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αρχαία Κόρινθος

Στην Κόρινθο ο Παύλος ανέπτυξε φιλία με τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, που ήταν επίσης διαμορφωτές γνώμης (όπως και ο ίδιος) και ήδη γνώριζαν κάποια πράγματα για τον Ιησού. Έμεινε και εργάστηκε μαζί τους και κάθε Σάββατο δίδασκε τους Ιουδαίους και τους Έλληνες. Ο Απόστολος Παύλος είναι πολιούχος της Κορίνθου και οι Κορίνθιοι έχτισαν μια εντυπωσιακή εκκλησία προς τιμήν του. Τα ερείπια της αρχαίας Κορίνθου απλώνονται γύρω από το βράχο της Ακροκορίνθου, σχηματίζοντας μια φυσική ακρόπολη της πόλης. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακροκορίνθου αποτελείται από τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης, το Ναό του Απόλλωνα, ένα πέτρινο μιναρέ και πολλές άλλες αξιοσημείωτες ανασκαφές των αρχαίων χρόνων. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο στη δεκαετία του ’50 μ.Χ. και αργότερα έγραψε δύο επιστολές προς τη χριστιανική κοινότητα της Κορίνθου. Ο Παύλος έζησε στην Κόρινθο για 18 μήνες, επηρεάζοντας όσους Εβραίους και ειδωλολάτρες μπορούσε. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης στην Κόρινθο, την άνοιξη του 58, ο Παύλος έγραψε την επιστολή προς τους Ρωμαίους. Η σύγχρονη Κόρινθος και ο διάσημος Ισθμός της Κορίνθου βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία της Αρχαίας Κορίνθου.