Προσφέρονται ειδικές τιμές για Ορθόδοξες Κοινότητες!

Εξαήμερο Προσκύνημα στην Βόρεια Ελλάδα


Great Aleaxander

Ο Βορράς προσφέρει κάτι για όλους!

Η Βόρεια Ελλάδα είναι απαράμιλλη για τη γεωγραφική, πολιτιστική και ακόμη για την γαστρονομική πολυμορφία της. Εδώ, μεγάλο τμήμα των βουνών, λιμνών, δασών και ακτών περιμένουν να ανακαλυφθούν. Μακεδόνες, Ιλλυριοί, Θράκες και οι Ρωμαίοι κυβερνούσαν στην αρχαιότητα, ενώ οι Βυζαντινοί, οι Σλάβοι και οι Τούρκοι αργότερα κυριάρχησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεκάδες μνημεία, κάστρα, εκκλησίες και τζαμιά πιστοποιούν τις ποικίλες επιρροές τους.

 • ΑΘΗΝΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΗμέρα 1
 • ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, ΒΕΡΟΙΑ, ΝΑΟΥΣΑ, ΕΔΕΣΣΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΗμέρα 2
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΠ. ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ, ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ, ΚΑΒΑΛΑ, ΞΑΝΘΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΗμέρα 3
 • ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΕΒΡΟΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΗμέρα 4
 • ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΗμέρα 5
 • ΜΕΤΕΩΡΑ, ΑΘΗΝΑΗμέρα 6

ΑΘΗΝΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Αναχώρηση με στάσεις καθ’ οδόν για ΛΙΤΟΧΩΡΟ. Προσκύνημα στην ΜΟΝΗ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ. Η εκκλησία της Παναγίας, σταυροειδής, χωρίς τρούλο είναι αφιερωμένη στην Κοίμησή της. Ενδιαφέροντα ευαγγέλια σε περγαμηνές, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερές εικόνες, άμφια κλπ. φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής (ανδρικό μοναστήρι). Στη συνέχεια προσκύνημα στο μοναστήρι ΟΣΙΟΥ ΕΥΦΡΑΙΜ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα. Μέχρι το 1982 ήταν ιδιωτικό ησυχαστήριο (Γυναικεία μονή). Άφιξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτεύρευση.

Agios Dionysios Monastery

Panagia Sumela

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΒΕΡΟΙΑ – ΝΑΟΥΣΑ – ΕΔΕΣΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρόγευμα και αναχώρηση για ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Προσκύνημα στην ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ. Μονή που χτίστηκε σε ανάμνηση της Μονής που ήταν στον Πόντο. Είναι μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού. Χτίστηκε το 1990 και το 1993 η εικόνα, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, επέστρεψε στην Μονή από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την ΣΚΗΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ, το Μοναστήρι ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ στην κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα. Το καστρομονάστηρο είναι σκαρφαλωμένο στις κατάφυτες πλαγιές των Πιερίων. Χώρος που μόνασαν ο Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς, ο Όσιος Παΐσιος, Νείλος, Ονούφριος, Κοσμάς ο Αιτωλός, Άγιος Κλήμης Αχρίδας, Άγιος Διονύσιος εν Ολύμπω, Άγιος Νικάνωρ της Σαβάρδας, Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλητης, Άγιος Αθανάσιος και πάμπολλοι άλλοι που αγίασαν στην ΣΚΗΤΗ.

Επίσκεψη στο Καθολικό που είναι αφιερωμένο στην αποτομή Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι τρίκλητη βασιλική με αγιογράφηση Βυζαντινού τυπικού. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο μας αφήνει κατάπληκτους. Χτίστηκε το 1622. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο ναός έγινε εστιατόριο και βυρσοδεψείο. Σε άλλο χώρο, στον κρυολόγο -το φυσικό ψυγείο- της μονής, υπάρχουν εικόνες Αγίων και Οσίων σε φυσικό μέγεθος και αναπαράσταση της Σταύρωσης. Σε παλιά αποθήκη, σήμερα στεγάζεται το αρχονταρίκι της Μονής. Στα ιερά κειμήλια αναφέρονται το Δισκοπότηρο των Ρομανώφ, δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης, την ιερή κάρα του Αγίου Κλήμη και οστά διάφορων Αγίων τα οποία είχαν πάρει φεύγοντας οι μοναχοί, όταν οι Τούρκοι το 1822 έκαψαν το μοναστήρι. Τότε καταστράφηκε η πλουσιότατη βιβλιοθήκη της Μονής. Ξαναχτίστηκε το 1900 και 1906 ιδρύθηκε ιερατική σχολή.

Skete of Veria

Naoussa Woman Statue
Συνεχίζουμε για ΒΕΡΟΙΑ. Στην πανέμορφη πόλη, προσκύνημα στο ΒΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. Συνεχίζουμε για ΝΑΟΥΣΑ. Παραμονή για γεύμα στο Πάρκο της Αραπίτσας. Θα περάσουμε από τον καταρράκτη όπου οι γυναίκες της Νάουσας μαζί με τα παιδιά τους, έπεσαν μέσα για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων. ΕΔΕΣΣΑ. Θα πιούμε τον καφέ μας και θα θαυμάσουμε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες μοναδικούς στην Ελλάδα, μέσα σε πόλη. Συνεχίζουμε για ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΠ. ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ – ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρωινό και σύντομη επίσκεψη – προσκύνημα στον πολιούχο της πόλης Μυροβλύτη Άγ. Δημήτριο. Θα περάσουμε από ΡΟΤΟΝΤΑ – ΚΑΜΑΡΑ και το τουριστικό σύμβολό της ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ. Συνεχίζουμε περνώντας από λίμνες Βόλβη – Λαγκάδα και Ρεντίνα τα Μακεδονικά Τέμπη. Επίσκεψη στο μοναδικό ποτάμιο σπήλαιο στις πηγές του ποταμού ΑΓΓΙΤΗ του ΜΑΑΡΑ και στο εντυπωσιακό σπήλαιο της ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ. Θα θαυμάσουμε στις εντυπωσιακά φωτισμένες αίθουσες, στολισμένες με τους ΕΚΚΕΝΤΡΙΤΕΣ, σπάνιο είδος σταλακτιτών. Συνεχίζουμε για προσκύνημα στην ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ στο Παγγαίο Όρος. Το όνομα προέρχεται από 20 φοίνικες που είδε όραμα ο Όσιος Γερμανός, μοναχός από Παλαιστίνη, που ξεκίνησε για να διδάξει τον Χριστιανισμό στην Μακεδονία. Άλλη εκδοχή από την χρονογραφία Σερραίου Παπά-Συνοδινού, 17ος αιώνας, η επιλογή από ένα κοσσύφι (κοτσύφι) που έδειξε πηγή νερού. Στο σημείο της πηγής είναι ο ναός της Αγ. Βαρβάρας. Ο ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου στο Παγγαίο Όρος, έχει και τις δύο προσωνυμίες. Ο Όσιος Γερμανός προσπαθώντας να ζωγραφίσει την εικόνα της Παναγίας το ξύλο σχιζόταν. Τότε η Παναγία του παρουσίασε την εικόνα της (αχειροποίητος).

White Tower, Thessaloniki

Eikosifoinissa Monastery
Η μονή στα επόμενα χρόνια ήταν ένας φάρος ορθοδοξίας των Βαλκανίων. Το 1854 καταστράφηκε από πυρκαγιά στην συνέχεια λεηλατήθηκε από Βουλγάρους από χειρόγραφα, σκευοφυλάκιο και άλλους θησαυρούς της Μονής, μεταφέροντάς τους μέσω Δράμας στην ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Οικονομική βοήθεια από Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πόλεως και το Άγιο Όρος αποκατέστησε μέρος των κτισμάτων. Δεύτερη Βουλγαρική κατοχή και νέα πυρκαγιά το 1943 κατέστρεψε ξανά εκτός από το Καθολικό. Αυτό ήταν η αφορμή στην μοναστική κοινότητα για αναστύλωση της μονής. Το μοναστηριακό συγκρότημα είναι αποτέλεσμα των επισκευών του παλαιού μοναστηριού. Παρεκκλήσια του Αγ. Αλεξίου, παρεκκλήσι Αγ. Βαρβάρας με μαρμάρινο σιντριβάνι, το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Το σπουδαιότερο και ιερότερο αντικείμενο είναι η θαυματουργός αχειροποίητος εικόνα της Θεοτόκου με τον χριστό στο τέμπλο καλυμμένη με αργυρό ένδυμα. Αργυρή λειψανοθήκη των κτητόρων της Μονής, μεταβυζαντινή εικόνα Τιμίου Προδρόμου, άλλη λειψανοθήκη με οστά 15 αγίων και προστατών της Μονής όπως Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αγ. Παντελεήμονα, Αποστ. Θωμά, Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Παρασκευής, Οσίου Ξενοφώντος και άλλων.

Στο Μουσείο φυλάσσονται σημαντικά δείγματα μεταβυζαντινής αγιογραφίας, μικροτεχνίας και κεντητικής, χρυσοκέντητο παραπέτασμα ωραίας πύλης κλπ. Υπάρχουν μεγάλοι ξενώνες. Γεύμα καθ’ οδόν. Συνεχίζουμε για ΚΑΒΑΛΑ. Επίσκεψη αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων (έξοδα ατομικά) όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος και μαζί με τον Τίτο βάπτισαν την ΛΥΔΙΑ την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Επίσκεψη Βαπτιστηρίου. Θα θαυμάσουμε την πανέμορφη πόλη της Καβάλας που απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω στο βουνό μέχρι την θάλασσα. Καμάρες, Ιμαρέτ τα αξιόλογα μνημεία της. Χρόνος για ουζάκι στα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία της πόλης. Συνεχίζουμε για ΞΑΝΘΗ. Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σύντομη παραμονή. Επόμενη στάση και επίσκεψη στο εκκλησάκι Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος και την μεγαλύτερη λίμνη της πατρίδας μας την ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ. Άφιξη στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

Kavala

ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΕΒΡΟΣ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρόγευμα και περίπατος στον Πύργο του Ρολογιού, στην αγορά της πόλης, στα μαγαζιά Ελλήνων και Μουσουλμάνων και τέλος το Εσκί Τζαμί. Συνέχεια έχει η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. Σύντομη παραμονή στην παραλία με το χαρακτηριστικό Φάρο. Συνεχίζουμε για τις βυζαντινές Φέρες. Επίσκεψη – προσκύνημα στην Παναγία Κοσμοσούντα. Συνεχίζουμε μια μαγευτική διαδρομή άγριας ομορφιάς στον ποταμό Έβρο. Στο Δέλτα του ποταμού (με ατομικά έξοδα) μπορούμε να κάνουμε βόλτα με βάρκες και να δούμε άγρια πουλιά που φωλιάζουν στο Δέλτα, και γενικά την πανίδα της περιοχής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Παρατηρητήριο στο Δάσος της Δαδιάς, για να γνωρίσουμε την πανίδα της περιοχής Χρυσαετός, Βασιλαετός, Γύπες, Όρνεα κλπ. Θα περπατήσουμε στο Εθνικό Πάρκο από τα ωραιότερα της πατρίδας μας και παρακολούθηση προβολής ταινίας για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Delta of Evros

Didymoticho
Συνέχεια επίσκεψη στο μοναδικό Σουφλί από τα ισχυρότερα κέντρα παραγωγής μεταξιού. Θα γνωρίσουμε την εκδρομή του μεταξοσκώληκα στο Μουσείο Σηροτροφίας. Χρόνος για γεύμα και για αγορές μεταξωτών υφασμάτων, κεντημάτων τσεβρέδων κλπ. Στάση για καφέ στο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ και μέσω ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ άφιξη στην ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ. Θα περπατήσουμε στις ελληνικές γειτονιές της πόλης. Θα δούμε τον Ορθόδοξο Βουλγαρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου. Επίσκεψη στον σιδηροδρομικό σταθμό που στάθμευε το ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ. Με απαραίτητο διαβατήριο φθάνουμε στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στο φυλάκιο στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ. Επιστροφή στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ αργά το απόγευμα περνώντας ξανά από τον μοναδικής ομορφιάς δρόμο έχοντας δίπλα μας τον ποταμό Έβρο, σύνορό μας με την Τουρκία.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Πρωινό και επιστροφή στην Θεσσαλία με στάσεις για καφέ και φαγητό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ. Δείπνο, διανυκτέρευση.

Kalampaka

ΜΕΤΕΩΡΑ – ΑΘΗΝΑ

Πρόγευμα και αναχώρηση για τα ΜΕΤΕΩΡΑ. Η ιστορία της μοναστικής κοινωνίας των Μετεώρων ξεκίνησε τον 11ο αιώνα και η ανάπτυξη αυτής της κοινωνίας οδήγησε στην ίδρυση 23 μοναστηριών. Σήμερα, μόνο τα 5 από αυτά κατοικούνται. Θα επισκεφτούμε τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη όλων μονή που είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΕΩΡΟ, με πολύτιμα έργα τέχνης. Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης με τον δωδεκάπλευρο τρούλο έχει εξαίσιες τοιχογραφίες του 1552 από τον μοναχό Θεοφάνη Στρελίζα. Επόμενη επίσκεψη στη Μονή ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, γυναικείο μοναστήρι Ο βράχος που είναι χτισμένη η Μονή, είναι χωρισμένος από το βουνό με χαράδρα και συνδέεται με αυτό με μία γέφυρα. Το 1333 την επισκέφτηκε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Παλαιολόγος ΠΙ και έκτοτε ονομάζεται βασιλική. Η παλιά εκκλησία Άγιος Στέφανος του 1350 περιέχει πλούσιες τοιχογραφίες, επίχρυσα ξυλόγλυπτα και παλιές εικόνες. Στη συνέχεια, σύντομη στάση στα ΤΡΙΚΑΛΑ και ΚΑΡΔΙΤΣΑ. Επιστροφή στην Αθήνα μέσω ΛΑΜΙΑΣ.

Meteora

Περιλαμβάνονται
 • Μεταφορές, μετακινήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν
 • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις (1 Κατερίνη, 1 Θεσσαλονίκη, 2 Κομοτηνή με πρωινό, 1 Καλαμπάκα)
 • Οι επισκέψεις – περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα
 • Αρχηγός / Συνοδός
 • Φ.Π.Α.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν Περιλαμβάνονται
 • Έξοδα για εισόδους που αναφέρονται ως ατομικά ή προαιρετικά, ή προτεινόμενα
 • Ποτά, φιλοδωρήματα.


Βλέπετε Εξαήμερο Προσκύνημα στην Βόρεια Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 16/10/2021.