Προσφέρονται ειδικές τιμές για Ορθόδοξες Κοινότητες!

Εξαήμερο Προσκύνημα στην Κρήτη


Knossos Palace, Crete

Κρήτη, η χώρα του Μίνωα, του Δία, του Βενιζέλου, του Καζαντζάκη…, το γεμάτο αντιθέσεις νησί, με τα αρχαία, τα σπήλαια, τα κάστρα και τις τόσο μαγευτικές παραλίες που σου κόβεται η ανάσα.

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, και το νοτιότερο της Ευρώπης. Βρέχεται βόρεια από το Αιγαίο πέλαγος, νότια από το Λιβυκό. Είναι τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας. Χωρίζεται στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

 • Αθήνα, ΧανιάΗμέρα 1
 • Χανιά, Φαράγγι της Σαμαριάς, Ι.Μ. Ζωοδόχου ΠηγήςΗμέρα 2
 • Χανιά, Γεωργιούπολη, Λίμνη Κουρνά, Ρέθυμνο, Μονή Πρεβέλης, Αρκάδι, ΗράκλειοΗμέρα 3
 • Γόρτυνα, Φαιστός, Άγιοι Δέκα, ΜάταλαΗμέρα 4
 • Άγιος Νικόλαος, Ελούντα, Σητεία, Μονή Τοπλού, Βάι, ΙεράπετραΗμέρα 5
 • Ηράκλειο, Αναχώρηση για ΑθήναΗμέρα 6

Αθήνα – Χανιά

Συγκέντρωση και αναχώρηση για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από όπου θα αναχωρήσουμε με πτήση για τη ρομαντική πόλη των Χανίων με την Φορτέζα στο Βενετσιάνικο Λιμάνι. Άφιξη στην πόλη και αναχώρηση για επίσκεψη στους Τάφους των Βενιζέλων στο ακρωτήρι. Επόμενος σταθμός μας το Κολυμπάρι όπου θα επισκεφθούμε την Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης που λειτουργεί από το 1968 σαν ίδρυμα της Ι.Μ. Κισσάμου και Σέλινου, τελεί όμως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Βρίσκεται κοντά στην Μονή της Παναγίας των Αγγέλων και σκοπό έχει την επιμόρφωση του πληρώματος της εκκλησίας και την καλλιέργεια του Οικουμενικού Διαλόγου κατά το πνεύμα του Σεπτού Οικουμενικού θρόνο.

Chania

Monastery of Gonia
Θα επισκεφθούμε επίσης την Ι.Μ. Παναγίας Κυρίας των Αγγέλων Γωνίας Κολυμβαρίου Κισσάμου, η οποία ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από τα Χανιά, στην παραλία του κόλπου της Κυδωνιάς. Το καθολικό είναι βασιλική αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και έγινε το 1662 Σταυροπηγιακή. Πολλές φορές έγινε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων και υπέστη πολλές καταστροφές, όπως από τους Γερμανούς το 1941. Μετά τον πόλεμο ανακαινίσθηκε και είναι ανδρικό μοναστήρι. Επιστροφή στα Χανιά. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Samaria Gorge

Χανιά – Φαράγγι της Σαμαριάς – Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής

Πρόγευμα και αναχώρηση για τον Ομαλό. Συνεχίζουμε με το φαράγγι της Σαμαριάς ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης που βρίσκεται ανάμεσα στα Λευκά Όρη και έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, λόγω της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας που ζουν στην περιοχή, όπως είναι ο αίγαγρος της Κρήτης ή αλλιώς γνωστός ως Κρί-Κρί.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής), γυναικείο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1600 μ.Χ. Βρίσκεται μεταξύ Χανιών και Σούδας και ιδρύθηκε από τον ιατρό Ιωάννη τον Χαρτοφύλακα. Το καθολικό είναι βυζαντινού ρυθμού και διαθέτει αξιόλογες εικόνες πολλά κειμήλια, λείψανα και έγγραφα. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή – Χρυσοπηγή – και εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στα Χανιά. Διανυκτέρευση.

Monastery of Life Giving Spring

Χανιά – Γεωργιούπολη – Λίμνη Κουρνά – Ρέθυμνο – Μονή Πρεβέλης – Αρκάδι – Ηράκλειο

Πρόγευμα και αναχώρηση για Ρέθυμνο. Κατά την διαδρομή μας θα περάσουμε από τη Γεωργιούπολη και θα προχωρήσουμε για το χωριό Κουρνά, όπου θα συναντήσουμε την μοναδική λίμνη της Κρήτης τη λίμνη του Κουρνά. Έχει επιφάνεια γύρω στα 65 στρέμματα, μήκος 100μ. και πλάτος 650μ. Μπορεί να είναι μικρή σε επιφάνεια είναι όμως ασύγκριτη σε ομορφιά, με εναλλαγές χρωμάτων από το ανοιχτό πράσινο έως το σκούρο σμαραγδί και μπλε. Άφιξη στο Ρέθυμνο. Επίσκεψη στην παλαιά πόλη – τον θησαυρό της πόλης του Ρεθύμνου. Μια πόλη κυριολεκτικά μαγευτική, με πολλές κρυμμένες ομορφιές και αξιοθέατα. Υπάρχουν πάνω από 1000 σπίτια σε όλη την πόλη και 600 έχουν προσόψεις του 16ου και 17ου αιώνα. Στο Ρέθυμνο θα συναντήσουμε πολλά στοιχεία βενετσιάνικης και οθωμανικής αρχιτεκτονικής μικροσκοπικά και γραφικά δρομάκια, παλιούς μιναρέδες, περίτεχνες κρήνες και τέλος τον Φάρο και το ενετικό κάστρο, την Φορτέτσα, που κτίστηκε το 1573 με σκοπό να οχυρωθεί η πόλη. Ολόκληρη η πόλη αποτελεί το σημαντικότερο και μεγαλύτερο χώρο πολιτισμού του νομού. Στην πόλη λειτουργεί επίσης δημοτικό πάρκο με ζωολογικό κήπο.

Rethymnon

Preveli Monastery
Συνεχίζουμε για την νότια Κρήτη και την Μονή Πρεβέλης, περνώντας μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι όπου το ποτάμι χύνεται μέσα στη θάλασσα. Φτάνουμε στη Ιερά Μονή Πρεβέλης όπου το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει είναι μαγευτικό και η θέα στο Λιβυκό πέλαγος μοναδική. Η ονομασία προήλθε από τον πρώτο οικιστή, ονόματι Πρέβελη. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και Ευαγγελιστή και ανήκει στα ανδρικά μοναστήρια. Προσκύνημα στη Μονή με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο στο εσωτερικό και το Μουσείο με τα κειμήλια της Μονής, όπως άμφια, ιερά σκεύη και εικόνες.

Τελευταία στάση στο φημισμένο παραθαλάσσιο θέρετρο του Πλακιά. Στο δρόμο της επιστροφής προς Ηράκλειο θα επισκεφθούμε την Μονή Αρκαδίου, η οποία βρίσκεται στο τέρμα μιας πανέμορφης διαδρομής ανάμεσα στον Αδελιανό κάμπο, τριγύρω γεμάτος με δέντρα φορτωμένα με φρούτα. Η Μονή υπήρξε το ιερότερο σύμβολο του αγώνα για την εξέγερση εναντίων των Τούρκων και την ανεξαρτησίας της Κρήτης. Τον Νοέμβριο του 1866, κατόπιν γενναίας άμυνας των Κρητικών, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Μονή και έσφαξαν τους υπερασπιστές της. Ο ηγούμενος Γαβριήλ ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη μαζί με τα 700 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει εκεί και τους Τούρκους που είχαν εισέλθει σε αυτή. Μετά την επίσκεψή μας συνεχίζουμε για το Ηράκλειο, περνώντας από τον όρμο του Φόδελε, τον Παλαιόκαστρο και την Αμμουδάρα. Άφιξη στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια. Διανυκτέρευση.

Monastery of Arkadi

Γόρτυνα – Φαιστός – Άγιοι Δέκα – Μάταλα

Μετά το πρόγευμα θα ξεκινήσουμε για ολοήμερη εκδρομή στη νότια Κρήτη, με πρώτη μας στάση την Γορτύνα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Κρήτης που βρίσκεται στην πεδιάδα της Μεσσαράς. Εκεί κτίστηκαν οι πρώτοι Χριστιανικοί Ναοί με σπουδαιότερο και αρχαιότερο αυτόν του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Τίτου (3ος αιώνας), του οποίου θα δούμε τα ερείπια. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε για ιερό προσκύνημα στην Μονή Καλυβιανής, της οποίας η κτίση τοποθετείται στη Β’ Βυζαντινή περίοδο. Εκεί λειτουργεί ορφανοτροφείο, το οποίο στεγάζει, τρέφει και μορφώνει άπορα ορφανά κορίτσια του νησιού. Συνεχίζουμε προς Φαιστό, τον δεύτερο σε σπουδαιότητα χώρο μετά την Κνωσό, πάνω σε λόφο που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κάτω Μεσσαράς. Κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο μας στο Ηράκλειο θα επισκεφθούμε τους Αγίους Δέκα.

Monastery of kaliviani

Άγιος Νικόλαος – Ελούντα – Σητεία – Μονή Τοπλού – Βάι – Ιεράπετρα

Μετά τα πρόγευμα αναχώρηση από το Ηράκλειο για την πόλη του Αγιου Νικολάου, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου με τον κόλπο Μυράμπελο και την Βουλισμένη λίμνη, της οποίας τα νερά είναι τόσο βαθιά που η λαϊκή φαντασία την θεωρούσε απάτη. Συνεχίζουμε προς Ελούντα, γραφικό ψαροχώρι όπου ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησί Σπιναλόγγα, γνωστό και ως «νησί των λεπρών». Επίσκεψη στο Παλαιόκαστρο και συνεχίζουμε για τη Σητεία, μια από της ομορφότερες πόλεις της βορειοανατολικής Κρήτης, με το αμφιθεατρικό της σχήμα και το γραφικό λιμάνι της, πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου. Εντυπωσιακός είναι ο μυχός του ομώνυμου κόλπου και το βενετσιάνικο φρούριο του Καζαρμά.

Agios Nikolaos

Toplou Monastery
Θα επισκεφθούμε το ενυδρείο της Κρήτης -το μοναδικό της Ελλάδας- στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εικόνες του Μεσογειακού βυθού και είναι το πλουσιότερο της Ευρώπης στο είδος του. Αναπτύχθηκε στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά προς την Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο. Ο χρόνος της επίσκεψής μας θα διαρκέσει 1 ώρα και 15 λεπτά. Επίσκεψη στη Μονή Τοπλού, ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης, το οποίο λέγεται ότι κτίστηκε το 2ο μισό του 15ου αιώνα, ενώ έχει καταστραφεί από τότε πολλές φορές. Από τα πλούσια κειμήλιά της ελάχιστα έχουν σωθεί, ανάμεσά τους ένα Ευαγγέλιο του 1808, δύο Σταυροί του 1762 και 1795 με σκηνές από το Ευαγγέλιο και η παλιά εικόνα Μέγας ει Κύριε, του 1770 έργο του Κορνάρου, πάνω στην οποία ερμηνεύονται παραστατικά σκηνές από την ευχή του Μεγάλου Αγιασμού. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το φοινικόδασος του Βάι και στην συνέχεια την Ιεράπετρα Δικταίο Άνδρο. Επιστροφή στο Ηράκλειο. Διανυκτέρευση.

Ηράκλειο – Αναχώρηση για Αθήνα

Πρόγευμα και αναχώρηση με πρώτη στάση την Κνωσό, την σημαντικότερη από όλες τις άλλες πόλεις στην Μινωική Κρήτη με το φημισμένο παγκοσμίως παλάτι του Μίνωα, το οποίο ξεπερνούσε σε μεγαλείο και πολυτέλεια οποιοδήποτε άλλο οικοδόμημα σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά την εποχή του χαλκού. Θα ανεβούμε στο μικρό λοφίσκο όπου βρίσκεται ο τάφος του Καζαντζάκη και μετά θα περιηγηθούμε στην πόλη του Ηρακλείου. Θα δούμε τα τείχη της πόλης και το ενετικό φρούριο, την κρήνη του Μοροζίνη, την λότζια, θα προσκυνήσουμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου. Επίσκεψη στο πολύ αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1883 από τον φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Ηρακλείου. Στις 20 αίθουσές του που ανοίχτηκαν για το κοινό ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, εκτίθενται τα πιο ενδιαφέροντα και καλύτερα διατηρημένα ευρήματα. Πουθενά αλλού δεν αντιπροσωπεύεται καλύτερα η Μινωική τέχνη και αυτό κάνει το μουσείο μοναδικό στο είδος του και γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα επισκεφθούμε επίσης το εθνογραφικό μουσείο και την Βικελαία βιβλιοθήκη. Το απόγευμα μεταφορά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και πτήση επιστροφής στην Αθήνα.

Cathedral of St. Titus

Περιλαμβάνονται
 • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Χανιά & Ηράκλειο – Αθήνα
 • Μεταφορές από και προς αεροδρόμια Κρήτης
 • Πέντε (5) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία
 • Πρόγευμα καθημερινά (5 προγεύματα)
 • Μεταφορές, εκδρομές με τοπικό πούλμαν ως αναλυτικό πρόγραμμα
 • Αρχηγός / Συνοδός
 • Φ.Π.Α.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Δεν Περιλαμβάνονται
 • Φόροι αεροδρομίων
 • Είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους
 • Γεύματα, φιλοδωρήματα
 • Οτιδήποτε αναφέρεται ως προτεινόμενο ή προαιρετικό


Βλέπετε Εξαήμερο Προσκύνημα στην Κρήτη, ανανεώθηκε στις 16/10/2021.